A féltékenység betegség?

|
2012. szeptember 22. - 21:17

A magyar nyelv egyik gyakran használt kifejezése, hogy valaki „betegesen féltékeny”.

Véleményem szerint ebben a szókapcsolatban nincs is semmi kivetnivaló, elítélendő, mivel a féltékenységnek egy nagyon erős fokát, intenzitását fejezzük ki vele.

Olyan értelemben használjuk, mint amikor az „éhes” helyett azt mondjuk, hogy „farkaséhes”, a „szerelmes” helyett pedig azt mondjuk, hogy „fülig szerelmes”. Fokozzuk a jelentését az adott jelőznek.

Sajnos azonban elterjedőben van egy olyan álláspont is, amely alattomosan beférkőzött a köztudatba, és sok gondot okoz nap mint nap azoknál a pároknál, ahol az egyik fél féltékeny.

Sokan ugyanis azt mondják, hogy a féltékenység egy olyan érzés, lelki folyamat, amely bizonyos esetekben betegségnek minősül. Aki féltékeny, az beteg.  A féltékenység betegség.

Nos, meg kell, hogy mondjam, hogy amikor valaki azt állítja, hogy a féltékenység betegség, nagyon idegessé válok, mert ez a szemlélet rengeteg kárt okozott már sok-sok pár életében. De ne siessünk annyira előre, vizsgáljunk meg először is egy fontos kérdést.

Mit is nevezünk betegségnek?

Azt gondolom, hogy a nátha, az betegség. A tüdőgyulladás is. És a gyomorrontás is. Ilyen esetekben ugyanis létezik egy kórokozó, egy baktérium vagy egy vírus, amelyek beteggé teszik a szervezetet. A szervezet persze azonnal felismeri, hogy valami nem stimmel, hogy valami idegen, nem odavaló dolog ólálkodik benne, és elkezdi a védekezőmechanizmusát beindítani. Az ilyen jellegű betegségekre – az immunrendszer természetes öngyógyító funkcióján felül – ma már létezik orvosi megoldás is, baktériumölő, vírusölő készítményekkel elég jól lehet kezelni az ilyen betegségeket.

Vajon a féltékenység ebbe a kategóriába tartozik? Mosolyra fakasztó kérdés, de azért felteszem: milyen baktérium, milyen vírus okozza a féltékenységet?

Természetesen semmilyen. Hiába veszünk be féltékenység ellen antibiotikumokat, a féltékenység nem fog csökkenni. Az  immunrendszer meg pláne nem fog dolgozni azon, hogy eltűnjenek a negatív gondolatok és érzések. A féltékenység tehát ilyen szempontból nem betegség.

Menjünk tovább. Azt gondolom, hogy egy lábtörés, érszűkület, az betegség. Ezekben az esetekben persze nem egy kórokozó az, ami beteggé teszi az embert, hanem egy elváltozás, ami miatt az emberi test nem képes megfelelően működni.

Vajon a féltékenység ebbe a kategóriába tartozik? Eltörött valamije egy féltékeny embernek? Van valami gond az érrendszerével, a csontrendszerével, a nyirokrendszerével esetleg az érzékszerveivel?

Nem, nincs semmi fizikai elváltozás a szervezetben, egy féltékeny embernek a szerveivel semmi gond nincs. A féltékenység tehát ilyen szempontból sem betegség.

A bolondok sem betegek valójában

A feleségem, amikor KRESZT tanult, hallott egy valós, megtörtént esetet az oktatójától. Ez a történet egy olyan hölgyről szólt, aki „megbolondult” és ma már egyáltalán nem beszámítható. Hallucinál, összevissza beszél, hogy köznap kifejezéssel éljek: „nem normális”.

Ön szerint ez a hölgy miért „betegedett meg”?

Azért, mert megtámadta egy betegség?

Nem!

A hölgy azért került elmegyógyintézetbe, mert frissen megszerzett jogosítványával éppen kirándulni vitte három gyerekét , amikor egy vasúti átjáróhoz ért. Az autó hirtelen felmondta a szolgálatot, nem ment tovább, lefulladt.

A hölgy kétségbeesésében megpróbálta újraindítani az autót, de nem sikerült neki. Az autó a síneken állt, de közben már hallani lehetett a vonat dudáját, ami megállíthatatlanul közeledett az átjáróhoz.

És a szerencsétlenség bekövetkezett. Mielőtt az anyuka és a gyerekek ki tudtak volna szállni az autóból, a vonat az átjáróhoz ért, és az autó hátsó részét a három kisgyermekkel darabokra szaggatta. Egyetlen túlélő maradt: az anyuka…

Nos, ebben az igaz történetben van-e oka a hölgy „betegségének”? Ismerjük-e az okát a betegségének?

Igen!

Ez a baleset, a gyerekek elvesztése okozta a „betegségét”, ez az az esemény, amelyet a hölgynek nem sikerült feldolgoznia.

Nos ugyanígy minden egyes féltékeny embernél megtalálhatóak azok a konkrét okok, amelyek szerepet játszanak a féltékenység kialakulásában. És hogy mi ilyenkor a feladat?

Ilyenkor a legfontosabb feladat nem az, hogy a féltékeny embert betegnek könyveljük el, hanem az, hogy a féltékenységet előidéző okokat helyesen kezeljük.

Ha nem így járunk el, hanem a féltékenységet betegségnek tartjuk, akkor a lehető legrosszabb dolgot követjük, el, amit el lehet követni a féltékenységgel kapcsolatban.

A féltékenység tehát (véleményem szerint) nem betegség!