A féltékenység és az érzelmek

|
2010. augusztus 2. - 08:45

Sokan azt hiszik, hogy a féltékenység egy érzelem.

Ha azonban alaposan átgondoljuk, rájöhetünk, hogy ez az állítás nem igaz. Hiszen a féltékenység egy jelenség, amely során valaki attól fél, hogy a párja hűtlen, megcsalja valakivel. De féltékeny az az ember is, aki valakit rossz szemmel néz, mert fél, hogy háttérbe szorul miatta a párjánál. A féltékenység tehát egy olyan jelenség, amely érzelmi, gondolati és cselekedeti elemekből áll össze.

Egy féltékeny ember tehát nem „félétkenyül” érzi magát, hanem a következő érzések valamelyike járja át általában:

1) Idegesség, düh

A féltékeny emberek esetben idegesek, dühösek. Bár sokan azt hiszik, hogy ezek az érzések nagyon negatívak, tudni kell azt, hogy egy ideges embernek könnyen a megoldás felé irányul a figyelme, és az intenzíven megjelenő energiáit fel tudja használni a problémák megoldására.

2) Félelem, szorongás

Vannak, akikben nyugtalan, szorongó érzés kering. Kínozza őket az az érzés, hogy valaki árthat a kapcsolatának, a párja elcsábul, hogy baj éri. A félelem jellegzetessége, hogy egy jövőbeli történésre irányul, aminek a kimenetele kellemetlen.

3) Bánat, szomorúság

A bánat, szomorúság jellegzetessége, hogy aki ezt átéli, nincs benn túl sok energia. Aki bánatos, szomorú, elsősorban a múltra és a keserves jelenre tekint, és éppen ezért kevésbé tud tenni azért, hogy a kialakult rossz helyzet ellen tegyen.

Az érzelmeken túl…

Félelem, düh, aggódás, sértettség, kiborulás, valamiből kizártság érzése, magára hagyottság, tehetetlenség. Ahány ember, annyiféle érzelmi szinten jelenik meg a féltékenység. De ez még messze nem fedi le a féltékenységet. Miért?

Az érzelmek szintje mellett megjelenhet a gondolatokban, kínzó fantáziálásokban is a féltékenység. Például elkezdek arról fantáziálni, ahogy a párom éppen megcsal.

Végül pedig nem ritka, hogy cselekedetei szinten is féltékeny valaki, például átkutatja a párja ruháját, ellenőrzi az e-mailjeit, beleolvas az sms-ekbe, magánnyomozót fogad és így tovább.

AJÁNDÉK!

Jelentkezzen ingyenes féltékenységkezelő
CD-nkért és online tanfolyamunkért, amelyet már közel 3.000-en töltöttek le maguknak.
Lehet tenni a féltékenység ellen!

Ajándék letölthető miniCD
a féltékenység kezelésének háromszögéről
Ajándék minitanfolyam
a féltékenységről
e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Megismertem és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót.
Hozzájárulok, hogy hasznos tananyagokat, ajánlatokat küldjenek e-mail címemre.

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések