A féltékenység lelki háttere

|
2012. szeptember 21. - 21:27

A féltékenység lelki háttere

Mi zajlódik le egy féltékeny ember gondolatvilágában valójában? Mitől lesz valaki féltékeny? Milyen pszichológiai mozgatórugók állnak a féltékenység lelki hátterében?

A válasz: minden egyes ember féltékenysége mögött jól meghatározható ún. előidéző ok áll fenn. Ha ezt az okot megtaláljuk és megfelelően kezeljük, úgy a féltékenység megszűnik létezni.

Nézzünk néhány tipikus példát erre:

1) Előfordulhat, hogy az egyik felet gyötri a félelem, hogy a párja valakivel titokban kapcsolatot tart vagy valaki felé gyengéd érzéseket táplál. A féltékeny embernek ilyenkor kevés az információ a párjáról, kíváncsi, hogy a párja vajon kivel találkozik, amikor nem vele van, tudni akarja, hogy miről beszélget vagy levelez másokkal. A féltékenység háttere tehát a hiányos, felületes, bizalomhiányos kommunikáció.

2) Aztán féltékenységet szülnek azok a helyzetek is, amikor a féltékeny fél úgy érzi, hogy hiányt szenved odafigyelésben, beszélgetésben, együtt töltött időben, mivel a párja ezeket másnak adja meg.  A  féltékenységnek ebben az esetben az a lelki háttere, hogy a féltékeny fél vágyik valamire, például figyelemre, szeretetre, gyengédségre, és úgy érzi, hogy a párja ezeket valaki másnak nyújtja, ahelyett, hogy neki nyújtaná.

3) A féltékenység legismertebb lelki háttere az, hogy valaki nem érzi magát értékesnek, és ezért tudat alatt attól fél, hogy a párja elhagyja, mert talál nála jobbat. És bár ez a probléma sok esetben áll a féltékenység mögött, mégsem ez a leggyakoribb előidéző ok.

5) A legtöbb féltékeny ember féltékenységének hátterében az ő saját maga által elkövetett hűtlenség áll. Ilyenkor a féltékeny fél nem bízik a párjában, mert korábban ő maga is kicsapongó szerelmi életet élt.

Szeretne még többet megtudni a féltékenység lelki hátteréről? Akkor kattintson ide és töltse le ingyenes ajándékainkat most »

AJÁNDÉK!

Jelentkezzen ingyenes féltékenységkezelő
CD-nkért és online tanfolyamunkért, amelyet már közel 3.000-en töltöttek le maguknak.
Lehet tenni a féltékenység ellen!

Ajándék letölthető miniCD
a féltékenység kezelésének háromszögéről
Ajándék minitanfolyam
a féltékenységről
e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Megismertem és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót.
Hozzájárulok, hogy hasznos tananyagokat, ajánlatokat küldjenek e-mail címemre.

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések