Beteges féltékenység gyógyítása

|
2012. szeptember 21. - 16:23

Beteges féltékenység gyógyítása

Létezik egy nagy félreértés és sok-sok tévút a beteges féltékenység gyógyításával kapcsolatban. Sokan ugyanis sok mindent próbálnak tenni a saját vagy a párjuk féltékenysége ellen, azonban mindezt úgy teszik, hogy a féltékenységet valamilyen megfoghatatlan betegségnek tekintik. És ez sajnos nem viszi előre a „gyógyulási folyamatot”:

Téves elgondolások a féltékenység gyógyításáról

1) „Beteg vagyok, és ezért valakinek meg kell gyógyítania” – ez a legveszélyesebb gondolat, amit egy féltékeny ember gondolhat. Miért?

Gondoljon csak bele! Emlékszik még, amikor gyermekkorában lázasan feküdt az ágyban, és az édesanyja valami finomat főzött Önnek, hogy meggyógyuljon? Ugye milyen jó volt „felelőtlenül”, az anyai gondoskodás melegségét megtapasztalni? Ugye milyen jó volt egy kicsit lustálkodni, élvezni azt, hogy valaki más segített Önnek jobban lenni?

Pont ugyanezen okokból, amikor valaki betegnek érzi magát, akkor alapvetően elfelejt saját maga tenni a „betegsége” ellen, úgy gondolja, hogy csak külső, tőle független segítség létezik. A másik az, akinek meg kell változnia, a pszichológus az, aki majd megmondja a tutit, esetleg egy nyugtató segíthet…

2) Aki a beteg szerepében van egy kapcsolatban, sajnos sokszor alárendelt szerepet játszik az otthoni mindennapi életben. Nem a „gyerünk, együtt vagyunk, szeressük egymást, figyeljünk egymás szükségleteire, építsük a jövőnket” jelszavak jegyében él.

Ehelyett előkerül egy olyan szereposztás, ami nem szól másról, mint hogy „beteg vagyok, magától értetődő a boldogtalanság, ami belőlem jön, én vagyok a problémák forrása, nem vagyok képes a harmonikus életre.” Ez a hozzáállás a beteg szereppel szinte mindig együtt jár.

És aki utálja ezt a szerepet, az szenved, aki pedig szereti ezt a szerepet (sajnos ilyen is van!), az képtelen lesz egyenrangú, felelősségteljes életet élni a párjával.

3) További problémát jelent az is, hogy sokan azt mondják: „Beteg a párom, ezért neki kell meggyógyulnia!” De akik ezt mondják, elfeledkeznek arról, hogy ők maguk is tudnának tenni a változás érdekében. A féltékenység fő oka sok esetben ugyanis pont a féltékeny ember párjának a viselkedése, helytelen kommunikációs stílusa vagy esetleg a kicsapongó élete. Ha valaki ilyen viselkedés mellett a párja érzéseit ledegradálja betegséggé, örökre konzerválja a féltékenységét.

4) Nem jó a féltékenységet betegségnek tartani azért sem, mert akit betegnek tartunk, attól sokszor nem várjuk el a változást. „Szegény ember, beteg, hát mit is tudna tenni?” Az ilyen hozzáállás megint csak fenntartja a féltékenységet, hiszen így nem várjuk el azt, hogy ő is tegyen valamit a féltékenysége ellen, levesszük a felelősséget a válláról.

A beteges féltékenység gyógyítása valójában az okok megtalálásáról kell, hogy szóljon!

A féltékenység gyógyítása tehát nem abból áll, hogy betegnek tartjuk a féltékeny felet és orvosságot keresünk a betegségére. A helyes kezelési mód az, hogy megtaláljuk a féltékenység valódi okát, és felelősségteljesen azt kezeljük.

AJÁNDÉK!

Jelentkezzen ingyenes féltékenységkezelő
CD-nkért és online tanfolyamunkért, amelyet már közel 3.000-en töltöttek le maguknak.
Lehet tenni a féltékenység ellen!

Ajándék letölthető miniCD
a féltékenység kezelésének háromszögéről
Ajándék minitanfolyam
a féltékenységről
e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Megismertem és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót.
Hozzájárulok, hogy hasznos tananyagokat, ajánlatokat küldjenek e-mail címemre.

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések