Bizalmatlanság a párkapcsolatban

|
2012. szeptember 22. - 21:01

Bizalmatlanság a párkapcsolatban – belefér?

A válaszom az, hogy nem. Egy ideális kapcsolat első számú eleme az őszinteség: egy pár egyik tagjának sem szabad titkolóznia a másik előtt. És ha ehhez az egyszerű elvhez mindkét fél tartja magát, úgy a bizalmatlanság nem jelenik meg a párkapcsolatban.

Előfordulnak azonban olyan esetek is, amikor a bizalmatlanság – féltékenység formájában – beférkőzik a pár közé, és alattomosan tönkreteszi a kapcsolatot.

Tudom, hogy sokan ilyenkor azt tanácsolják a bizalmatlankodó félnek, hogy „ejnye-bejnye, ne bizalmatlankodj, nem szép dolog!”. Én viszont most a másik fél oldaláról próbálom megvilágítani, hogy milyen gyakorlati megoldások léteznek a bizalomvesztés helyreállítására.

A bizalmatlan társ kezelése

1) Ne legyenek titkai!

Egy féltékeny ember bizalmatlanságát jelentős mértékben a titkok okozzák. Mit jelent ez?

Azt, hogy vannak olyan beszélgetések, levelezések, amelyeknek a tartalmát, hangvételét a féltékeny párunk nem ismeri, és ez benne félelmet, szorongást, kényszeres kíváncsiságot kelt. Egy féltékeny ember ugyanis általában attól fél, hogy a párja titokban vonzódik valaki máshoz, és erről ő nem tud.

Az elsődleges, amit bizalmatlanság ellen lehet tenni, hogy nem szabad megtagadni az őszinte választ olyankor, ha kérdést tesz fel a párja, sőt minden olyan dolgot el kell mondania, amivel ő valószínűleg nincs tisztában.

Magyarul: ha a párja bizalmatlan, erőltesse rá a bizalmasságot Ön! Igyekezzen minél több dolgot elmesélni a párjának arról, hogy kivel és miről beszélt, ki mit írt Önnek, mivel kapcsolatban kereste, és hogy miként érezte magát azzal, akivel találkozott. A párja által nem ismert történéseket, titkokat fedje fel. És mielőtt félreértené a tanácsomat, hadd mondjak valamit: ezt ne kizárólag a párja féltékenysége miatt tegye meg!

2) Legyen előzékeny!

Legyen előzékeny beszámoláskor, azaz önmagától, külön kérés nélkül mondja el a párjának, hogy azzal, akire a párja féltékeny lehet, miről beszélt, miről levelezett, hogy érez iránta. Például egy férj nyugodtan megkérdezheti a feleségét:

  • „Szeretnéd elolvasni a Katitól kapott e-mailemet?”
  • „Érdekel, hogy miről beszélgettünk?”

3) Tegye szabaddá a kommunikációs eszközeit

Nyugodtan adja meg az e-mail postafiókjának a jelszavát is a párjának, hogy ha akar, akkor belenézhessen az Ön levelezéseibe. Ugyanígy a telefon esetében is, nyugodtan tegye le, hagyja ott bárhol az asztalon, nem kell a fürdőszobában telefonostul fürdeni, egyszerűen adja meg a párjának a lehetőséget, a szabadságot, hogy megnézze az üzeneteit, a híváslistáját, hogyha ő akarja azt.

Bizalomvesztés ellen

A bizalomvesztés nem kell, hogy örökre tönkretegyen egy kapcsolatot. Kattintson ide és töltse le ingyenes ajándékainkat, amelyekből azonnal megtudhatja, hogyan lehet tenni a bizalom, és az őszinteség helyreállításáért egy kapcsolatban »