Othello-szindróma

|
2010. július 23. - 13:09

A „kóros” féltékenység elnevezésére használják az Othello-szindróma kifejezést.

A betegség William Shakespeare: Othello című művének főszereplőjéről, Othellóról kapta a nevét. Maga az orvosi elnevezés későbbi, hiszen pont az irodalmi mű adott beszélő nevet e jelenségnek. A velencei mór shakespeare-i története annyira klasszikus, hogy még a paranoiás féltékenységet is erről nevezték el Othello-szindrómának.

A pszichiátria szerint a féltékenység patológiás esetben akár pusztító is lehet; tettlegességig, akár még emberölésig is fajulhat.

Sajnos azonban a gond az, hogy valódi (kizárólag nem gyógyszeres) féltékenység-megszüntető terápia a gyakorlatban nem igazán létezik, csupán a „klasszikus” pszichiátriai kezelési módokat kínálja az orvostudomány, amelyeknek a sikerességéről rendkívül sok negatív vélemény is napvilágot látott már (lásd visszaélések, gyógyszerek káros következményei).

Othello-szindróma: több a férfi

Pontos adataink nincsenek, de terjed egy olyan nézet, miszerint több az Othello-szindrómás férfi mint nő. Ennek oka az, hogy a kultúránkban a nők számára „megszokott”, ha megcsalja őket férjük, de a férfiakat nagy szégyen éri, ha megcsalják őket, ezért a nők hűtlenségét akár erőszakkal is viszonozhatják.

AJÁNDÉK!

Jelentkezzen ingyenes féltékenységkezelő
CD-nkért és online tanfolyamunkért, amelyet már közel 3.000-en töltöttek le maguknak.
Lehet tenni a féltékenység ellen!

Ajándék letölthető miniCD
a féltékenység kezelésének háromszögéről
Ajándék minitanfolyam
a féltékenységről
e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Megismertem és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót.
Hozzájárulok, hogy hasznos tananyagokat, ajánlatokat küldjenek e-mail címemre.

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések