Féltékenység meghatározás

A féltékenységet nem olyan egyszerű meghatározni, leírni, mint például egy fogkefét, ami ott hever a fürdőszobánkban a fogmosópohárban.

Ha megkérnénk néhány embert, hogy mondja el, hogy mit jelent az a szó, hogy fogkefe, adja meg a fogkefe definícióját, valószínűleg mindannyian valami olyasmit mondanának, hogy egy olyan eszköz, amelynek van egy nyele és egy feje, a fején vannak sörték, és arra használjuk, hogy a fogainkat tisztán tartsuk. Nagy gondot senkinek sem okozna egy rövid meghatározást adni.

Ha viszont arra kérnénk meg embereket, hogy mondják meg, hogy mit jelent az, hogy féltékenység, írják le, hogy mit érez pontosan egy féltékeny ember, valószínűleg egymástól igencsak különböző válaszokat kapnánk.

Féltékenység meghatározás

F mint féltékenység

Nézzünk meg a legismertebb, legfontosabb meghatározásokat:

A féltékenység: egy érzelem, melyet akkor élünk át, ha valaki, akitől vágyunk valamire (tipikusan figyelemre, szeretetre vagy gyengédségre), egy harmadik személynek nyújtja ezt a valamit.

(Wikipédia)

A féltékenység: az a komplex érzelem, amelynek összetevői a kapcsolatban a kizárólagosságra való törekvés, annak a fenyegető veszélynek a megélése, hogy a szeretett lény elveszíthető,  a vereség, az alulmaradás feltételezése, az önértékelés sérelme. A féltékenység ősi, ösztönös gyökerekből táplálkozó érzés, és ugyanúgy jelen van az állatvilágban, mint az ember szerelmi életében.

(Popper Péter)

Féltékenység: gyűlölettel kapcsolatos félelem, hogy egy kedves személynek v. dolognak a birtokát mással kell megosztani. A fogalom minden birtoklásra érdemes jóra vonatkozhat: hősök, királyok, művészek, tudósok féltékenyek egymás hírére; barátok, testvérek, szülők a szeretetre, mellyel másoknak adózunk.

(Dr. Simon Lajos)

Féltékenységen azt értjük, amikor valaki attól fél, hogy a párja hűtlen, megcsalja valakivel. De féltékeny az az ember is, aki valakit rossz szemmel néz, mert fél, hogy háttérbe szorul miatta a párjánál.

(Dr. Mészáros Ádám)

Ha még többet akar megtudni a féltékenységről, töltse le ingyenes ajándékainkat!