Beteges féltékenység

Beteges féltékenység

A beteges féltékenység nagyon gyakori konfliktusforrás egy kapcsolatban.

Általában az jellemzi ezt az állapotot, hogy a féltékeny személy környezete is szenved a féltékeny ember megnyilvánulásaitól: elsősorban attól, hogy a féltékeny ember félelmet érez azzal kapcsolatban, hogy a párja hűtlen hozzá, és talán megcsalja valakivel. De a féltékenység nem csak ilyen esetekben jelentkezhet kóros mértékben. Féltékenységről beszélünk akkor is, amikor a személy valakit rossz szemmel néz, mert fél, hogy háttérbe szorul miatta a párjánál.

Beteges?

Sajnos elterjedőben van egy olyan szemlélet, amely már-már közhelynek számít, mégis egy nagy tévedést hordoz magában.

Az intenzíven megjelenő féltékenységre ma sokan azt mondják, hogy beteges féltékenység. Sokan  azt állítják, hogy a féltékenység önmagában egy olyan  lelki folyamat, amely betegségnek minősül.  ha egy személy nagyon féltékeny, az beteg.

Az én véleményem az, hogy nincs „féltékenység-vírus”, nincs „féltékenység-baktérium”, ami beteggé tenné a szervezetet. Éppen ezért azonnal betegségként kezelni a helyzetet súlyos tévedés!

Ha betegesnek tartjuk a féltékenységet…

Létezik néhány káros következmény, amely a féltékenység betegségként való kezeléséből fakad. Íme két példa:

1) „Betegesen féltékeny vagyok, és ezért valakinek meg kell gyógyítania” – egy ilyen ember elfelejti, hogy ő maga, és nem valaki külső személy tud tenni a féltékenysége ellen leginkább

2) „Ön beteg, szedjen be rá gyógyszert!” – a féltékenység egy lelki jelenség, hogyan kezelhetnénk tablettákkal? Miért nem inkább a lelki problémákat kezeljük?!

Mikortól beteges a féltékenység?

Lehet arról beszélni, hogy milyen cselekmények, milyen gondolatok azok, amelyek már annyira eltérnek egy normális gondolkodástól, hogy betegesnek nevezhető.

Én viszont inkább úgy látom, hogy attól függ a féltékenység intenzitása, hogy mennyire erősen vannak jelen az azt előidéző körülmények.

A praxisomban leggyakrabban előforduló előidéző körülmény – ahol már-már betegesnek is tűnhet a „szerelemféltés” – az, amikor a féltékeny fél nem bízik a párjában, mert korábban ő maga is kicsapongó, hűtlen szerelmi életet élt. Ez ugyanis olyannyira megbolygatja egy ember lelkivilágát, olyannyira felrúgja a saját cselekményével a „bízhatok az emberekben” elvet, hogy később a saját tette miatt jelentkezik rengeteg téveszme.

A beteges féltékenységet tehát különböző okok idézik elő, és ennek megfelelően különböző eszközöket kell bevetni a leküzdéséhez.

Erről többet is megtudhat a beteges féltékenységről szóló, ingyenesen letölthető miniCD meghallgatásával. Töltse le innen most»