Féltékenység pszichológia

Pszichológiai Módszerek a féltékenység kezelésére

Ha szeretne minél több gyakorlati megoldást ismerni a féltékenység kezeléséről, íme a legújabb lélektani és kommunikációs megoldások rá:

A féltékenység pszichológia gyakorlati eszközei >>

féltékenység pszichóógiája

Féltékeny tekintet: mint mond erről a pszichológia?

A féltékenységgel több pszichológiai irányzat is foglalkozik:

1) Szociálpszichológia

A féltékenység a társadalmakban különböző módokon, eltérő intenzitással jelenik meg.

Példa e pszichológia megállapításaiból: gondoljunk csak bele, hogy a poligám társadalmakban a hűség fogalma sokkal tágabb, hiszen a férj akár több nővel is együtt élhet, míg ez egy magyar kapcsolatban elfogadhatatlan!

2) Evolúciós pszichológia

A féltékenység egy fontos fejlődési, fajfenntartási jelenség.

Példa e pszichológia megállapításaiból: a nők mindig biztosak lehetnek abban, hogy a gyerekeik az ő génjeiket hordozzák, a férfiak viszont nem! Ezért a férfiak a féltékenységgel próbálnak védekezni a mástól származó egyedek, azaz a más hímek genetikai állományát hordozó gyerekek megfoganása ellen.

3) Mélypszichológia

A féltékenységet a tudat alatt meghúzódó lelki tartalmak következményeiként írja le, és ennek fényében vizsgálja.

Példa e pszichológia megállapításaiból: az ember sokszor úgy von le következtetéseket a múltbeli élményei alapján, hogy azokat észre sem veszi. Ha például egy gyermek évekig azt látja, hogy az édesapja nem hűséges hozzá, később ez zavart és féltékenységet okozhat felnőttkori párkapcsolataiban.

4) Kommunikációs pszichológia irányzatok

A féltékenység nem okozna problémát, ha azt megfelelő kommunikációval kezelné a pár. A féltékenységhez hasonló egyéb problémák is származhatnak társadalmi, evolúciós, tudatalatti okokból, azonban ezek kezeléshez a helyes kommunikáció az elsődleges eszköz.

Mi magunk a féltékenység.hu-n alapvetően ezen irányzattal tudunk azonosulni, különös tekintettel arra, hogy kommunikációval valamennyi irányzat által meghatározott problémakör kezelhető, orvosolható.

Helyes kommunikációval kibontható a legmélyebben rejtett káros emlék, sikeresen megbeszélhető egy-egy féltékenységet előidéző helyzet, és orvosolni lehet a féltékenység miatt kialakult sérelmeket, megbántásokat is.

Ha további hasznos információkra, tanácsokra kíváncsi a féltékenységről, kattintson ide és töltse le MOST ingyenes CD-nket és minitanfolyamunkat a féltékenységről itt!