Féltékenység okai

Mi idézi elő a féltékenységet, és hogyan lehet tenni ellene?

Könnyű megfigyelni, hogy két féltékeny ember nem mindig ugyanúgy féltékeny. Például van, aki nem bírja elviselni, ha a párja megnéz valakit az utcán. Aztán másokat gyötör az a feltételezés, hogy a párjuk valószínűleg érez valamit a munkatársa, főnöke vagy ismerőse iránt.

Kevesen tudják azonban, hogy ezek a különbségek pont amiatt alakulnak ki, hogy teljesen más okok idézik elő a féltékenységet.

Melyek a féltékenység leggyakoribb okai?

1) Titokféltékenység

A féltékeny felet gyötri a félelem, hogy a párja valakivel titokban kapcsolatot tart, kommunikál vagy valaki felé mélyebb érzéseket táplál. Ilyenkor különböző forgatókönyvek játszódnak le a féltékeny ember fejében, és nem ritkán hajlamos nyomozni, például a párja levelezéseibe beleolvasni, számon kérő kérdéseket feltenni.

2) Figyelmi féltékenység

A féltékenység okai közé soroljuk azokat a helyzeteket is, amikor a féltékeny fél úgy érzi, hogy nem kap elég figyelmet a párjától, mivel az valaki mással tölti az idejét, mással beszélget, táncol stb. Ez a fajta féltékenység a leggyakrabban a nőket kínozza, de természetesen a férfiaknál is felfedezhető. Jellegzetessége, hogy a féltékeny fél úgy érzi, hogy hiányt szenved odafigyelésben, beszélgetésben, együtt töltött időben.

3) Megfelelési féltékenység

Ebben az esetben a féltékeny fél bizonyos vonatkozásban nem érzi magát értékesnek, és ezért tudat alatt attól fél, hogy a párja talál nála jobbat. Ennek a féltékenységi oknak az az érdekessége, hogy általában máshogy működik a nőknél, mint a férfiaknál. Egy nő általában tudja a párjáról, hogy az mit tart vonzónak egy nőben. Ha felbukkan egy olyan nő, aki ezekben a tulajdonságokban jobb, mint ő, akkor féltékennyé válhat. A férfiak viszont általában azt figyelik, hogy a saját maguk által fontosnak tartott tulajdonságokban jobb-e a vetélytárs.

4) Birtoklási féltékenység

Van úgy, hogy valaki attól lesz féltékeny, amikor azt tapasztalja, hogy egy külső személy nem tartja tiszteletben azt, hogy a párja kapcsolatban van, és például túl kedves vele, néha megöleli vagy meghívja valamire. A párja ráadásul a harmadik fél túlságosan közeledő viselkedését nem állítja le, sokszor esetleg észre sem veszi. Ilyenkor a féltékeny fél ellenszenvet érez a párja felé (Hogy hagyhatod, hogy ilyen közel engeded magadhoz?) és nem ritkán a harmadik fél felé is (Hogy meri megölelni, amikor az én férjem/feleségem?). A féltékeny fél tehát nem bírja elviselni, ha a párja túl közel engedi magához az “idegen”-t.

féltékenység okai

"Nem tartja tiszteletben, hogy velem van..."

5) “Megcsaltam” féltékenység

Vannak, akik azért féltékenyek a párjukra, mert ők maguk nem hűségesek. A féltékenység oka tehát az, hogy a féltékeny félnek vaj van a füle mögött.

6) “Megcsaltak” féltékenység

Ez a típus akkor jelentkezik, amikor a féltékeny félhez a párja bizonyítottan hűtlen volt. Ugyanez kialakulhat akkor is, amikor a féltékeny fél párja egy korábbi kapcsolatában volt hűtlen. Ezekben az esetekben a féltékenységet a bizalom elvesztése vagy az attól való félelem okozza, hogy az a megcsalás ismét bekövetkezhet.

7) Kihűlési féltékenység

Kihűlési féltékenységről akkor beszélünk, amikor a a féltékeny fél párja egyértelműen új kapcsolatot keres, vagy már új kapcsolatban van. Ilyenkor a féltékeny fél ezt nem akarja elfogadni, és nem tud beletörődni, hogy a másik nem ővele akar éni, és nem őbenne keresi a boldogságát.

A féltékenységnek további okai is lehetnek, róluk részletesen az ingyenes Féltékenységi Minitanfolyamban olvashat. Kattintson ide az ingyenes ajándékokhoz!