Féltékenység kezelése

A féltékenység kezelésének mindig három módja van. A féltékenységet mindig három irányból lehet és célszerű “megtámadni”. Ezt a három kezelési módot mutatja meg az alábbi háromszög:

féltékenység kezelése (háromszög-modell)

A féltékenység kezelésének háromszöge:

1) A féltékeny fél lelki folyamatai,

2) a másik fél viselkedése,

3) kommunikáció

A féltékenység kezelése e háromszög szabályai alapján a következők szerint működik:

1) Ha a háromszög bármelyik sarkára több időt, figyelmet, munkát fordítunk, a féltékenység csökken.

Azaz ha például Ön mostantól odafigyel, hogy a féltékenységről megfelelő módon, hangvételben, helyes mondatokat és kérdéseket használva beszélgessen a párjával, úgy a féltékenység folyamatosan csökkenni fog, és kisebb feszültséget fog kelteni mind Önben, mind pedig a párjában.

2) Ha a háromszög egyik sarkával sem foglalkozunk, akkor a féltékenység biztosan nem szűnik meg.

Ha például a féltékeny fél úgy érzi, hogy nem tud semmit tenni a féltékenysége ellen, mert már annyi mindennel kudarcot vallott, akkor valószínűleg nem is fog elmúlni a féltékenysége. Ha a párja sem figyel arra, hogy a viselkedésén, a párja felé irányuló kommunikációján változtasson, akkor megint csak egy lehetőséggel kevesebb marad a féltékenység kezelésére.

3) Ha mindhárom sarokkal egyszerre foglalkozunk, akkor viszont robbanásszerű javulás várható a féltékenységgel kapcsolatban.

Ha tehát Ön is, a párja is változtat a saját viselkedésén illetve lelkiállapotán, emellett tudatosan figyelnek arra, hogy a féltékenységgel kapcsolatos beszélgetéseik jól sikerüljenek, úgy a féltékenység nagyon gyorsan eltűnik a kapcsolatukból.

Tehát a féltékenység kezelésének a titka nem más, mint hogy:

1) Féltékeny félként foglalkozzunk a saját érzéseinkkel, a féltékenységünket kiváltó helyzetekkel, a féltékenységünk okaival!

2) Ha pedig a párunk féltékeny, úgy meg kell vizsgálnunk, hogy a viselkedésünk, a megnyilvánulásaink, a korábbi kapcsolataink kezelése mennyiben járul hozzá a párunk féltékenységéhez, és ennek megfelelően kell tenni a féltékenység ellen!

3) Figyeljünk oda, hogy a párunkkal minél többet, minél jobban, minél őszintébben kommunikáljunk!

Még több hasznos információ a féltékenység kezelése témakörében itt:

A féltékenység kezelésének háromszöge ingyenes CD >> letöltés >>

Ingyenes Intenzív Féltékenységi Minitanfolyam >> jelentkezés >>