Féltékeny a párom. Védekezzek?

|
2010. augusztus 29. - 09:26

Amikor egy pár egyik tagjában felerősödik a féltékenység, és ezzel kapcsolatban beszélgetés, feszült hangvételű szóváltás alakul ki, a féltékenységet „tűrő” fél könnyen ún. védekező szerepbe kerülhet.

Ha az Ön párja féltékeny, érdemes néhány apróságot tudnia a védekező szerepről. Először is nézzük meg, mit jelent az, hogy védekező szerep?

A védekező szerep féltékenység esetén

A védekező szerep azt jelenti, hogy a párja olyan kérdéseket tesz fel, amelyek feltételezik azt, hogy Ön valamit el akar titkolni előle. Ha Ön nem figyel oda, ártatlanul is olyan szerepbe kerülhet, mint aki tényleg kezdi mással jobban érezni magát, mint aki valóban hűtlenkedik, mint akinek titkolnivalója van.

A védekező szerep jellemzője a sűrű magyarázkodás, tehát az, hogy Önnek folyamatosan ki kell mentenie magát a párja vádaskodó, számonkérő kérdései alól, és arról kell meggyőznie, hogy Ön teljesen „tiszta”.

Teendő védekező szerep esetén

Amint azt érzi, hogy védekező szerepbe került, két teendője van.

1) Fel kell ismernie, hogy védekező szerepbe került. Egy-két kérdésnél az ember csak válaszol, mint egy jókislány/jókisfiú, és nem veszi észre, hogy a párját nem valódi érdeklődés motiválja, hanem a féltékenysége hajtja. Mostantól azonban legyen éber, és amint azt érzi, hogy felborult a kommunikációs egyensúly Önök között, azonnal kérdezze meg magától: „én most védekező szerepbe kerültem?”

2) Ki kell önmagát és a párját lendítenie a helyzetből. Ennek a legjobb eszköze a kérdés. Kezdje el a párját kérdezni az érzéseiről, majd fokozatosan vigye el a témát valami másra. Fontos, hogy kizárólag kérdések formájában kommunikáljon a párjával, beszéltesse őt, irányítsa a figyelmét „semleges”’ vizekre. Hiszen mindig az irányít, aki kérdez!

AJÁNDÉK!

Jelentkezzen ingyenes féltékenységkezelő
CD-nkért és online tanfolyamunkért, amelyet már közel 3.000-en töltöttek le maguknak.
Lehet tenni a féltékenység ellen!

Ajándék letölthető miniCD
a féltékenység kezelésének háromszögéről
Ajándék minitanfolyam
a féltékenységről
e-mailben

Hová küldhetem?

Keresztnév:

E-mail cím:

Megismertem és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót.
Hozzájárulok, hogy hasznos tananyagokat, ajánlatokat küldjenek e-mail címemre.

Kövessen a Facebookon is!

Friss bejegyzések